Lågenergilampor för dyrbar konst

Om ni någon gång tänker renovera era hem, kommer här några elsparartips som ni kan använda för att dra ner på elräkningen i det nyrenoverade hemmet.

1.Bor man i ett hus och speciellt i ett stort hus vill man ha bra med ljus och säkert fylla huset med prydnadssaker som konst och annat. Vi skulle kunna argumentera i en debatt för att dyrbar konst lyser bättre med lågenergilampor, med lågenergilampor kan vilken konst som helst bli upplyst, spelar ingen roll ifall det är barnbarnets målning eller självaste Mona Lisa.

2. Placera lampor som står på golvet så att de lyser upp rummen så mycket som möjligt. Ställ till exempel inte lamporna bakom en gardin, då kan lamporna inte lysa upp lika bra som om de stod otäckta. Stora lampor som står på golv bör ställas i mitten så mycket som möjligt utan att vara i vägen.

3.Istallera en KNX-buss, då kan ni ta kontroll över hela styrsystemet över hela huset. Med KNX kan man till exempel ställa in att lamporna ska tända vid en viss tidpunkt, medan man sitter på jobbet i en annan stad. Med KNX kan också ställa in belysningen att endast gå igång när någon är i rummet. På detta sätt är inte lampor tända i rum som ingen är i. Kopplar man KNX till larmsystemet är det möjligt för belysningen och larmet att samarbeta, då kan lamporna användas för att skrämma bort inbrottstjuvar som planerar att göra inbrott. Lamporna tänds när larmet känner av tjuven.

Detta var bara tre förslag på hur ett nyrenoverat hem kan bli energisnålare men fortfarande ha kvar den bekvämliga belysningen som behövs. Det viktiga är nämligen att ljuset blir bekvämt, annars blir man bara irriterad på det, och då spelar det ingen roll hur mycket energi man sparar.

Hoppas dessa tips kommer till användning, på återseende.